2009. január 2., péntek

Karácsonyi körkérdésKöszönöm Bea a karácsonyi kérdésed :) Igaz már elmúlt, számomra viszont kezdődik az új Karácsony várása.
Mindig is a "csodavárásról" szólt és szól a mai napig is. Van egy gyönyörűséges dolog a Karácsonyban: a szeretet. Mindegy hogy ajándékkal, vagy ajándék nélkül. Számomra mindig valami fontosat hozott. Ha barátra volt szükségem, ha valami tárgyra mindig csodaként de odavarázsolódott.

Kicsiként gyönyörű havazásra, szánkózásra, mézes-illatra, nagymami sütire emlékszem. Ilyenkor mindig ráért mindenki mindenre, beszélgetni, játszani, sétálni, mindenre ami a hétköznapokból hiányzott. Nekem ezek fontosak a leginkább a mai napig. Az együttlét azokkal akiket szeretek. Pillanatok, kedves emlékek, illatok, ízek, dalok, mosolyok, könnyek.
A tárgyak inkább csak jelképes ajándékok voltak. Egészen egyszerű dolgok, papírbabák amiknek lehetett csodaszép ruhákat rajzolni, s közben odavarázsolni az épp elmúlt karácsonyt...
Könyvek, amikben újra és újra olvasott mesék hozták vissza a karácsonyi együtt töltött napokat... Egy pulóver ami egész évben szeretettel ölelt.

Számomra most is ezt jelenti a Karácsony, készülődés 362 napon át, és a csoda beteljesülése 3 napon keresztül. A külcsin megteremtése csak annyiban fontos, hogy elősegítse a csoda megszületését. Ehhez elég egy fényesre törölt alma szétosztása, egy pár szál fenyőgally, egy gyertya meggyújtása, legfontosabb mégis a jelenlét. Az együtt készülés, akár tárgykészítésről, étel készítésről, akár történet mesélésről, beszélgetésről szól. Az emlékezés a fontos dolgokra, történésekre, személyekre, hogy erőt és hitet nyerjünk belőlük! Hiszen a Karácsony elhozza az új élet születésével a szeretet reményét. Persze hozzátartozik a felidézésükhöz, a nagymami süti újra sütése, a nagymamik által horgolt terítő terítése, de ezek csupán az eszközök az érzés megteremtéséhez, a szertartás felelevenítéséhez.

Legfontosabb szerep mégis az érzések megélése, azoké amik a szívünket melengetik, és gyermekeinknek épp úgy fogják, ha mindezeket elmeséljük, megelevenítjük!

Szeretnék ajánlani ezzel kapcsolatban egy oldalt Katbonál leltem !

Mivel számomra a Karácsony nem csak három nap, így tovább guritom a gombolyagot. Ha elfogadja én Csutkababa karácsonyi emlékeire gondolataira lennék kíváncsi. Nagyon szeretem a gondolatait!

1 megjegyzés:

Bea írta...

Köszönöm a kedves, szívmelengető gondolatokat!
Látszik a munkáidon is ez a csodavárás. :-)